Gazpacho z migdałów

Gazpacho z migdałów
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Espanol2011
Gazpacho w niecodziennym wydaniu

Składniki

  • Miąższ chleba
  • Surowe migdały, 75g
  • Oliwa z oliwek Extra Virgen z regionu Baena, 6 łyżek
  • ząbki czosnku, 2
  • ocet winny, 3 łyżeczki
  • woda, 1 litr

Przygotowanie

  1. Sparzyć gorącą wodą migdały, aby łatwiej je było obrać. Włożyć je do moździerza wraz z obranymi ząbkami czosnku i szczyptą soli. Zmiażdżyć do uzyskania lekkiej masy.

  2. Zmoczyć miąższ chleba, obsuszyć i dodać do masy. Miażdżyć wszystkie składniki dotąd, aż dobrze się zmieszają. Dolewać po trochu oliwy, miażdżąc do momentu otrzymania masy o konsystencji podobnej do majonezu. Dodać ocet winny.

  3. Wlać do miseczek na gazpacho i powoli dolać zimnej wody. Podawać bardzo zimne, ale nie dodawać lodu. Do przystrojenia można wykorzystać rodzynki i jabłko pokrojone w kostki.

Składniki
  • Miąższ chleba
  • Surowe migdały, 75g
  • Oliwa z oliwek Extra Virgen z regionu Baena, 6 łyżek
  • ząbki czosnku, 2
  • ocet winny, 3 łyżeczki
  • woda, 1 litr
Składniki