Gazpacho z hiszpańskimi oliwkami

Gazpacho z hiszpańskimi oliwkami
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Espanol2011
Oryginalny hiszpański smak

Składniki

  • pomidory, 1 kg
  • ogórek, 1 szt.
  • duża papryka (czerwona lub zielona), 1 szt.
  • cebula, 1 szt.
  • ząbek czosnku, 1 szt.
  • chleb, 2 kromki
  • hiszpańskie zielone oliwki, garść
  • hiszpańska oliwa z oliwek, 4-5 łyżek
  • hiszpański ocet winny z Jerez, do smaku
  • sól i pieprz, szczypta

Przygotowanie

  1. Chleb drobimy na kawałki do miseczki, polewamy hiszpańską oliwą (około 4-5 łyżek) i octem winnym, mieszamy ręką, aby oliwa dobrze się wchłonęła. Odstawiamy do lodówki. Podczas gdy w lodówce chłodzi sie chlebek, przygotowujemy warzywa: oczyszczamy paprykę, sparzamy pomidory i usuwamy z nich skórkę. Pomidory, paprykę, cebulę i ogórka kroimy w kostkę, wyciskamy czosnek. Do całości dodajemy schłodzony w międzyczasie chleb i miksujemy blenderem. Doprawiamy solą i pieprzem, w razie potrzeby dolewamy troszkę wody (aby konsystencja była lekko płynna). Przed podaniem chłodzimy jeszcze przez 1-2 godziny w lodówce. Ozdabiamy na wierzchu posiekanymi drobno oliwkami. Tak przygotowane gazpacho to prawdziwa duma hiszpańskiej kuchni.

Składniki
  • pomidory, 1 kg
  • ogórek, 1 szt.
  • duża papryka (czerwona lub zielona), 1 szt.
  • cebula, 1 szt.
  • ząbek czosnku, 1 szt.
  • chleb, 2 kromki
  • hiszpańskie zielone oliwki, garść
  • hiszpańska oliwa z oliwek, 4-5 łyżek
  • hiszpański ocet winny z Jerez, do smaku
  • sól i pieprz, szczypta
Składniki