Gazpacho

Gazpacho
> 1-2 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: tysiak
Pyszne zarówno na zimno jak i na gorąco.

Składniki

  • Papryka czerwona, 2 szt
  • pomidory, 2 szt
  • cabula, 1/2 szt
  • czosnek, 2-3 ząbki
  • czerstwy chleb, 1 kromka
  • ocet winny, 1 łyżka
  • sól, pieprz, chili, szczypta

Przygotowanie

  1. Chleb namaczamy w wodzie, odcedzamy i wrzucamy do miksera.

  2. Pomidory i paprykę kroimy w kostkę i umieszczamy w mikserze razem z chlebem. Miksujemy tak długo aż składniki się połączą.

  3. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, smażymy na łyżce oliwy z oliwek na złoty kolor.

  4. Wszystkie składniki umieszczamy w garnku, dolewamy wody (wg. uznania - ja dolewam ok 1 szklanki), doprawiamy do smaku i odstawiamy do lodówki. Podajemy schłodzone, ale na ciepło smakuje równie dobrze :)

Komentarze do przepisu (2)

anika80 04 lipca 2011
Zawsze chciałam spróbować to danie, musi być pyszne.
jagienkaaa 05 lipca 2011
Wyglada pysznie!
Składniki
  • Papryka czerwona, 2 szt
  • pomidory, 2 szt
  • cabula, 1/2 szt
  • czosnek, 2-3 ząbki
  • czerstwy chleb, 1 kromka
  • ocet winny, 1 łyżka
  • sól, pieprz, chili, szczypta
Składniki