GAZPACHO

Przepis dnia 2010-06-16
GAZPACHO
> 3-4 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: madziak
Pyszna, pochodząca z Hiszpanii zupka. Idealna na lekki posiłek latem Bomba witaminowa :)

Składniki

  • dojrzałe duże pomidory, 5
  • papryka czerwona i zielona
  • ząbki czosnku, 3
  • ogórek świeży, 1
  • cebulka dymka ze szczypiorkiem
  • oliwa z oliwek, 2-3 łyżki
  • ocet z białego wina, 2 łyżki
  • sól, pieprz ew. sos tabasco, do smaku
  • 200 ml soku pomidorowego

Przygotowanie

  1. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki.

  2. Ogórki, obrać, papryki umyć, oczyścić z nasion. Warzywa poskroić. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dymkę ze szczypiorkiem posiekać.

  3. Sok pomidorowy, wszystkie warzywa, zmiksować w blenderze, dolać oliwę, ocet,zmiksować. Całość doprawić solą, pieprzem, ew. tabasco. Schłodzić w lodówce około 2-3 godziny. Podawać z grzankami czosnkowymi i drobniutko pokrojonymi warzywami (papryka, ogórek, pomidor). Zupę możemy przetrzeć przez sito ,jeśli chcemy uzyskać idealny krem, ale osobiście wolę tą mniej gładką, chrupiącą konsystencję.Jesli wolimy żadszą konsystencję zupę można rozrzedzić sokiem pomidorowym bądź wodą.

  4. SMACZNEGO!

Komentarze do przepisu (8)

Mateusz15 14 czerwca 2010
Smakowicie wygląda ;-)
LenaMS 15 czerwca 2010
Pięknie podane :)
annawk 16 czerwca 2010
idealny pomysł na ciepłe dnia, zupa grzechu warta:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • dojrzałe duże pomidory, 5
  • papryka czerwona i zielona
  • ząbki czosnku, 3
  • ogórek świeży, 1
  • cebulka dymka ze szczypiorkiem
  • oliwa z oliwek, 2-3 łyżki
  • ocet z białego wina, 2 łyżki
  • sól, pieprz ew. sos tabasco, do smaku
  • 200 ml soku pomidorowego
Składniki