Galaretowa babka.

Galaretowa babka.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Tym razem zrobiłam galaretę z bogato umięśnionych ogonów wieprzowych. Zakupiłam ogony z dużą ilością mięsa przy wycinaniu ich z szynek. Polecam.

Składniki

Przygotowanie

  1. Wymyte ogony gotujemy w osolonej wodzie 1 godzinę, od momentu wrzenia wody. Podczas gotowania zdejmujemy szumowiny. Podczas gotowania dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i czosnek.

  2. Ugotowane ogony studzimy, obieramy z mięsa, mięso troszkę rozdrabniamy nożem. Wywar przelewamy przez sitko, odmierzamy 1,5 litra i wlewamy do czystego garnczka, dodajemy rozdrobnione mięso i doprowadzamy do zagotowania. Podczas gotowania doprawiamy pieprzem i solą. Kończymy gotowanie, dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy do momentu rozpuszczenia się żelatyny, kilka minut.

  3. W między czasie przygotowujemy formę do wlania wywaru z mięsem. Ostudzony wywar z mięsem wlewamy chochlą do formy, mniejszą łyżką rozkładamy równomiernie mięso. Całkowicie ostudzony wywar z mięsem wstawiamy do lodówki na kilka godzin, ja wstawiłam na noc do lodówki.

  4. Po zastygnięciu galarety formę należy delikatnie namoczyć na kilka sekund w ciepłej wodzie, wtedy ładnie wyjdzie nam galareta z formy. Po ogrzaniu formy nakrywamy formę talerzem i przewracamy do góry dnem. Galareta wyjdzie z formy bez problemu. Możemy udekorować galaretę według swojego pomysłu.

    Smacznego!!!

Składniki
Składniki