Galaretka z mięsem drobiowym, jajkiem i warzywami

Galaretka z mięsem drobiowym, jajkiem i warzywami
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: przyjaciel
Taka galaretka sprawdza się świetnie z okazji świąt czy przyjęć domowych, jest pyszna i idealna na każdą dietę.

Składniki

  • 5 udek z kurczaka
  • cała włoszczyzna jak na rosół
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren pieprzu
  • żelatyna zgodnie z ilością wywaru
  • dodatkowo:
  • 4 jajka ugotowane na twardo pokrojone w krążki
  • mała puszka 200g groszku konserwowego
  • mała puszka 200 g kukurydzy konserwowej
  • 3 marchewki pokrojone w kosteczkę z gotowania udek
  • posiekana natka pietruszki
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Udka oczyszczamy z tłustej skóry, zalewamy zimną wodą jak na rosół, doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy energię grzewczą, po odszumowaniu dodajemy obrane warzywa i pozostałe składniki.
    Gotujemy do miękkości mięsa i lekko studzimy. Odcedzamy mięso i warzywa, w rosole rozpuszczamy żelatynę i studzimy.

    Do miseczek dajemy porcje pokrojonego mięsa, jajek, marchewki, groszku, kukurydzy, natki i zalewamy galaretką.
    Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

    Można przed zalaniem galaretki dodać do środka kleksy sosu tatarskiego lub majonezu

Składniki
  • 5 udek z kurczaka
  • cała włoszczyzna jak na rosół
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren pieprzu
  • żelatyna zgodnie z ilością wywaru
  • dodatkowo:
  • 4 jajka ugotowane na twardo pokrojone w krążki
  • mała puszka 200g groszku konserwowego
  • mała puszka 200 g kukurydzy konserwowej
  • 3 marchewki pokrojone w kosteczkę z gotowania udek
  • posiekana natka pietruszki
  • sól i pieprz
Składniki