Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To doskonała przystawka na różne okazje i uroczystości, ale warto ją też przygotować na co dzień. Galaretka ładnie się prezentuje, jest łatwa w przygotowaniu, jest pyszną alternatywą dla zimnych nóżek, a przy tym urozmaici pozwoli na wykorzystanie mięsa i warzyw z rosołu.
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 107
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 213
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 107
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 213
Składniki
Odlewamy 200ml ciepłego bulionu i rozpuszczamy w nim żelatynę. Marchewkę i pietruszkę kroimy w plasterki. Groszek i kukurydzę odsączamy z zalewy. Mięso obieramy ze skóry, chrząstek i kości, kroimy w niewielką kostkę. Do ciepłego bulionu wlewamy ocet i doprawiamy do smaku (powinien być mocno doprawiony, żeby galaretka nie wyszła mdła). Po czym do pozostałego rosołu dodajemy rozpuszczoną żelatynę, mieszamy. Podłużną formę wykładamy folią spożywczą i układamy plasterki marchewki i pietruszki, zalewamy bulionem, tak by przykrył warzywa i odstawiamy do zastygnięcia. Następnie do formy wkładamy kukurydzę i również zalewamy bulionem, na chwilę odstawiamy w chłodne miejsce. Gdy galaretka stężeje, wykładamy warstwę marchewki i pietruszki, zalewamy bulionem, chłodzimy. Następnie tworzymy warstwę z groszku, na koniec warstwę mięsa. Całość odstawiamy na kilka godzin do lodówki.