Galaretka drobiowa

Galaretka drobiowa
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: MojaKuchnia
Prosty przepis na delikatną galaretkę drobiową. Idealna na przekąskę czy też kolację i śniadanie. Najlepiej smakuje podana z sokiem z cytryny.

Składniki

  • 4 nóżki z kurczaka
  • 2 porcje rosołowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 liści laurowych
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 jajko
  • 1 cytryna
  • 1 szklanka marchewki z groszkiem
  • 1/2 szklanki kukurydzy z puszki
  • żelatyna
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Mięso dokładnie myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą, tak aby było przykryte. Dodajemy 2 łyżeczki soli i nastawiamy do gotowania.

    Kiedy na powierzchni wody zaczną zbierać się szumowiny, dokładnie je zbieramy i dodajemy przyprawy z dwoma ząbkami czosnku w łupinach.

    Wszystko gotujemy około godziny, aż mięso zacznie odchodzić od kości.

    Po ugotowaniu przecedzamy przez sito wywar, tak aby był jak najbardziej klarowny.

    Mięso obieramy i kroimy na drobne kawałki.

  2. Gotujemy na twardo jedno jajko i podgotowujemy w osolonej wodzie marchewkę z groszkiem. Warzywa powinny być kruche.

    Jajko kroimy w plasterki. Układamy wszystko warstwami w pucharkach lub miseczkach.

    W gorącym wywarze rozpuszczamy żelatynę i zalewamy mięso z warzywami.

    Odstawiamy do lodówki na dwie godziny.

    Podajemy z sokiem z cytryny i świeżą pietruszką.

Komentarze do przepisu (1)

jonita 20 grudnia 2014
Jak zawsze zwięźle i przejrzyście przedstawione :)
Składniki
  • 4 nóżki z kurczaka
  • 2 porcje rosołowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 liści laurowych
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 jajko
  • 1 cytryna
  • 1 szklanka marchewki z groszkiem
  • 1/2 szklanki kukurydzy z puszki
  • żelatyna
  • sól
  • pieprz
Składniki