Galareta z nóżek wieprzowych

Galareta z nóżek wieprzowych
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Fonka
Bardzo dobre zimne nóżki wg starego tradycyjnego przepisu. Warto czasami zjeść, są podobno bombą kolagenową.

Składniki

Przygotowanie

  1. 1.Nogi wieprzowe moczymy w zimnej wodzie, następnie dokładnie myjemy i wkładamy do szerokiego garnka. Zalewamy wodą tak, aby były dokładnie przykryte.
    2.Dodajemy sól, liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem. Po 2 godzinach gotowania dodajemy cebulę i obraną marchew, gotujemy kolejne 30 minut.
    3. Ugotowane nóżki przecedzamy przez durszlak, obieramy mięso i drobno kroimy.
    4. Pokrojone mięso wkładamy do przecedzonego wywaru z nóżek, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy drobno posiekany czosnek, gotujemy jeszcze kilka minut
    5. Przestudzone nóżki wlewamy do salaterek z pokrojoną marchewką i odstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia.

Składniki
Składniki