Galareta z nóżek i golonki

Galareta z nóżek i golonki
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Dariusz-D
Lubie. Danie nie jest skomplikowane, ale trzeba jednak długo poczekać.

Składniki

  • 4 nóżki wieprzowe , 1 mała golonka, pęczek włoszczyzny, liść laurowy , ziele angielskie, 2 ząbki czosnku
  • Szczypta soli i pieprzu, ew. odrobinę majeranku.

Przygotowanie

  1. Nóżki i golonkę wkładamy do zimnej wody tak , aby przykryła mięso i zagotowujemy. Zbieramy szumowiny i gotujemy 2 godziny (Ja miałem bardzo małe nóżki). Po tym czasie dodajemy warzywa (jakie chcemy) przyprawy i gotujemy nastepne 2 godziny. W przypadku większych nóżek czas 4 godziny może byc niewystarczający, więc gotujemy trochę dłużej . Dodajemy sól , czosnek i ew. trochę majeranku. Chwilę pozostawiamy w garnku i odcedzamy. Mięso studzimy i obieramy z kostek. Kroimy tak jak uważamy. Kto z Państwa lubi, może również wkroić warzywa. Ostudzoną zalewą zalewamy mięso i zostawiamy w zimnym miejscu.

Komentarze do przepisu (10)

Super danie i do tego pięknie podane:)
fafiatko 09 lutego
Prawdziwa galareta!
Futka 11 lutego
Pyszna, prawdziwa galareta. Pięknie podana! <3
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 4 nóżki wieprzowe , 1 mała golonka, pęczek włoszczyzny, liść laurowy , ziele angielskie, 2 ząbki czosnku
  • Szczypta soli i pieprzu, ew. odrobinę majeranku.
Składniki