Galareta z kurczaka i indyka.

Galareta z kurczaka i indyka.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Galareta zrobiona jest z ćwiartek z kurczaka i skrzydła indyka.

Składniki

  • ćwiartki kurczaka 4 szt.
  • skrzydło z indyka 1 szt.
  • woda 3 litry
  • sól do smaku
  • domowa pasta rosołowa 1 łyżka
  • pieprz ziołowy do smaku
  • ziele angielskie 10 szt.
  • liście laurowe 6 szt.
  • Do dekoracji:
  • natka pietruszki
  • cytryna

Przygotowanie

  1. W 3 litrach osolonej wody z domową pastą rosołową, liśćmi laurowymi i zielem angielskim gotujemy oczyszczone, wymyte ćwiartki kurczaka i skrzydło z indyka około 30-40 minut. Gdy mięso będzie miękkie, wyjmujemy na talerz, studzimy i oddzielamy mięso od kości. Przygotowujemy pojemniki do zrobienia w nich galarety. Pojemniki wyparzamy gorącą wodą. Do pojemnika wkładamy pokrojone kawałki mięsa. Wywar z gotowania doprawiamy przyprawami, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy do zredukowania części wody. Gorącym wywarem zalewamy mięso w pojemnikach. Zalane pojemniki studzimy, zamykamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin aż stężeje galareta. Galaretę podajemy z plasterkiem cytryny, dekorujemy natką pietruszki.

    Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (2)

Docherro 19 czerwca
Chetnie bym zjadła...pycha:)
fafiatko 20 czerwca
Uwielbiam!
Składniki
  • ćwiartki kurczaka 4 szt.
  • skrzydło z indyka 1 szt.
  • woda 3 litry
  • sól do smaku
  • domowa pasta rosołowa 1 łyżka
  • pieprz ziołowy do smaku
  • ziele angielskie 10 szt.
  • liście laurowe 6 szt.
  • Do dekoracji:
  • natka pietruszki
  • cytryna
Składniki