Galareta wieprzowa - świnka

Galareta wieprzowa - świnka
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
avatar Autor: marysiaz
Galareta świnka to moja propozycja na zabawne i ładne podanie tradycyjnej galarety wieprzowej. Niestety podczas wyciągania ,,wieprzków" z butelki urwałam im ryjki, ale myślę, że i tak efekt końcowy wyszedł świetny :) Danie jest pracochłonne, ale cieszy oczy. Świnki zagościły u mnie na swojskim stole, który przygotowałam na imprezę urodzinową mojego męża

Składniki

  • 2 nóżki wieprzowe
  • 1 golonka wieprzowa (przednia)
  • 40 dag żeberek
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 3 łyżki żelatyny
  • 4 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • drobiowa wędlina w plastrach
  • oliwki
  • goździki
  • 1 butelka 1,5 l
  • 1 butelka 0,5 l

Przygotowanie

  1. Galaretę przygotowujemy ok 2 dni przed podaniem. Nóżki wieprzowe i golonkę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na ok 1 godz. - mięso się dokładnie oczyści. Po godzinie mięso przelewamy jeszcze raz zimną wodą, wstawiamy do garnka w taki sposób, aby mięso było blisko siebie (najlepiej, aby było ściśnięte) i zalewamy wodą tak, by w całości je przykryć. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe.

  2. Mięso na galaretę gotujemy ok 3 godzin na bardzo małym ogniu, co jakiś czas ściągamy z wierzchu szumowiny. Po 2 godzinach gotowania dodajemy żeberka.

  3. Ugotowane, miękkie mięso oddzielamy od kości i kroimy na drobne kawałki. Wodę przecedzamy przez sitko w celu pozbycia się kulek ziela angielskiego i liści laurowych. Do wody z gotowania dodajemy pokrojone mięso, oraz rozpuszczoną żelatynę. Doprawiamy do smaku wyciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem.

  4. Do butelek (najlepiej przez lejek) wlewamy wodę z mięsem - butelki musimy zapełnić po samą nakrętkę! W pozycji leżącej chowamy do lodówki na 2 dni.

  5. Galaretę przed podaniem trzeba wyciągnąć z butelek - i tu mogą zacząć się schodki. Butelkę należy naciąć wzdłuż (od wieczka aż po sam koniec), a następnie w paru miejsach wszerz. Świnkę razem z ponacinaną butelką przekładamy na talerz i dopiero delikatnie pozbywamy się butelki. Ja do mojej świnki dodałam za mało żelatyny, dlatego odpadły mi ryjki :)

  6. Świnkę dekorujemy oliwkami i szynką. Podajemy z octem lub sokiem z cytryny.


    SMACZNEGO :-)

  7. zdj

Komentarze do przepisu (8)

Patra1 13 kwietnia 2015
Ładne wyszły;) widziałam identyczny przepis już kiedyś na blogu Kuchnia Broni, ale nie odważyłam się wykonać:)
grazka950 14 kwietnia 2015
akurat zrobiłam do miseczek, ale następna już z pewnością będzie w butelkach :))
embepe13 16 kwietnia 2015
Dodaj jeszcze jedną nóżkę (nóżki porozcinaj), dołóż ze 2 godziny gotowania i spokojnie możesz zrezygnować... Czytaj całość »
Dodaj jeszcze jedną nóżkę (nóżki porozcinaj), dołóż ze 2 godziny gotowania i spokojnie możesz zrezygnować z żelatyny. Pomysł podania - super.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 nóżki wieprzowe
  • 1 golonka wieprzowa (przednia)
  • 40 dag żeberek
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 3 łyżki żelatyny
  • 4 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • drobiowa wędlina w plastrach
  • oliwki
  • goździki
  • 1 butelka 1,5 l
  • 1 butelka 0,5 l
Składniki