Galareta wieprzowa

Galareta wieprzowa
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: pylda
Pyszna starodawna studzienina, dobra jako przekąska na imprezy.

Składniki

Przygotowanie

  1. Żeberka, pokroić na paski (lub mniejsze części), rapetki przeciąć (lub naciąć) do kości, marchewkę, seler i pietruszkę obrać i pokroić na 2 części. Dodać wodę, sól i pieprz do smaku.

  2. To wszystko gotować na małym ogniu około 4 godzin, tak aby mięso odchodziło od kości, oraz aby na wierzchu zrobiła się dość gęsta woda.

  3. Po ugotowaniu mięso oraz warzywa wyłożyć na talerz do ostygnięcia, wywar odstawić i również dać mu stygnąć do czasu, gdy będzie letni.

  4. Mięso oddzielić od kości i pokroić lub zmielić, w zależności jakiej wielkości mięso w galarecie ktoś lubi. Rapetki obierać z mięsa i skóry w wywarze tak aby jak najwięcej żelatyny naturalnej wydobyć ze szpiku.

  5. Mięso oczyszczone z kości i skór wlożyć do garnka i doprawić wyciśniętym czosnkiem. Wlać do tego mięsa wywar przelany przez drobne sitko, aby nie dostały się drobniutkie kostki.

  6. Marchewkę i pietruszkę oraz seler pokroić w plastry i poukładać w pojemnikach. Zalać pojemniki Wywarem i mięsem.

  7. Odstawić na całą noc do zastygnięcia

  8. Smacznego

Komentarze do przepisu (2)

biancorossa 01 marca 2012
Mniam,tradycyjny domowy smak:)
Konto usunięte 28 stycznia 2014
taką galaretę nie każdy potrafi przyrządzić, Twoja jest super!
Składniki
Składniki