Galareta wieprzowa

Galareta wieprzowa
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Punnet
Moja galareta jest tylko z golonki , nie dodaję nóżek . Jest delikatniejsza . Mniej tłusta . Taką lubimy .

Składniki

  • 1 duża golonka wieprzowa
  • włoszczyzna (bez kapusty) + cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziela
  • pieprz w ziarnkach ok. 10 szt
  • sól
  • żelatyna na 2,5 l wody

Przygotowanie

  1. Umytą golonkę wkładamy do garnka , zalewamy wodą tak aby była przykryta . Gotujemy , aż pojawią się szumy . Wywar należy odszumować .Dodajemy umytą włoszczyznę i opaloną cebule , ziele i liście laurowe . Przykrywamy garnek i gotujemy na wolnym ogniu , aż golonka będzie miękka , ok. 3 godzin .

  2. Wyciągamy warzywa i golonkę . Oddzielamy mięso od kości , kroimy na małe kawałki . Do miseczek wkładamy pokrojone mięso i kilka krążków z marchewki , która gotowała się z golonką .
    Na bardzo małym ogniu utrzymujemy ciepło wywaru . Do wywaru dodajemy przeciśnięty czosnek , sól do smaku i wsypujemy 1 torebkę żelatyny . mieszamy .Wywar przecedzamy przez sito do innego garnka i zalewamy mięso w miseczkach .
    Galaretę po wystygnięciu należy włożyć do lodówki na całą noc .

  3. Do zaostrzenia smaku polewam przed spożyciem galaretę sokiem z cytryny lub octem .

Składniki
  • 1 duża golonka wieprzowa
  • włoszczyzna (bez kapusty) + cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziela
  • pieprz w ziarnkach ok. 10 szt
  • sól
  • żelatyna na 2,5 l wody
Składniki