Umyte i pokrojone nogi z golonką wkładamy do garnka.
Zalewamy zimną wodą.
Gotujemy aż pojawią się szumowiny.
Wywar należy odszumować.
Następnie wkładamy wszystkie warzywa i przyprawy.
Przykrywamy garnek i gotujemy 2 godziny.
Wyciągamy warzywa.
Przykrywamy garnek i gotujemy kolejna godzinę.
Następnie wyciągamy nogi i golonkę.
Oddzielamy mięso od kości, kroimy na mniejsze kawałki.
Wybieramy największe kości które wraz z mięsem wkładamy do wywaru i jeszcze gotujemy 30 minut.
Po tym czasie wyciągamy kości i przelewamy wywar z mięsem do misek.
Odstawiamy do ostygnięcia i wkładamy do lodówki na całą noc.
Z rana galareta jest gotowa.
Wystarczy tylko zebrać nadmiar tłuszczu, dodać octu bądź cytryny i można rozkoszować się smakiem zimnych nóżek.
Gotowe !!!
Komentarze do przepisu (1)