Jajka gotujemy na twardo, studzimy, przekrawamy na pół i ostrożnie wyjmujemy łyżką ze skorupki.
Ugotowaną marchew, szynkę i paprykę kroimy w kostkę. Groszek odsączamy. Pieczarki również odsączamy i kroimy. Przygotowane składniki mieszamy.
Do bulionu /ja użyłam bulionu warzywnego z kostki/ dodajemy żelatynę, mieszamy i odstawiamy.
Na dnie naczyń układamy polówki jajek żółtkami ku dołowi i zalewamy kilkoma łyżkami bulionu z żelatyną. Następnie nakładamy przygotowaną mieszankę warzywno-pieczarkowo-szynkową i zalewamy bulionem. Kilka razy potrząsamy i uzupełniamy płyn /wszystkie składniki galarety powinny być pod galaretą by nie wysychały/. Odstawiamy do lodówki do stężenia.
Przed podaniem galaretę wyjmujemy z formy i jajka dekorujemy majonezem lub sosem chrzanowym.
Komentarze do przepisu (6)
*Przejdziesz do wersji klasycznej