Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe sushi z paluszkami krabowymi smażonymi w tempurze. Prosty przepis na eleganckie japońskie danie.
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 749
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 162
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 88
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 609
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 135
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 749
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 162
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 88
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 609
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 135
Składniki
Ryż płuczemy kilkukrotnie. Można zalać go także wodą na 15-30 minut i po tym czasie dobrze opłukać. Zalewamy wodą w stosunku 1:1 i gotujemy na małym ogniu. Od momentu wrzenia gotujemy 10 minut. Zostawiamy pod przykryciem na kolejne 15 minut. Kiedy ryż lekko się schłodzi dodajemy zaprawę. Tempurę mieszamy z zimną wodą, do konsystencji gęstej śmietany. Panierujemy każdego paluszka i smażymy z obu stron na rumiany kolor. Odkładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Na macie bambusowej układamy nori, błyszczącą stroną do dołu. Mokrymi dłońmi nakładamy ryż, pozostawiając wolny jeden koniec (jak na zdjęciu). Ryż smarujemy majonezem, a na nim układamy paluszki surimi, marynowaną rzepę, paski marchwi i kawior. Nori zawijamy, pomagając sobie matą bambusową. Lekko dociskamy.
Rolki sushi kroimy bardzo ostrym nożem. Nóż warto co jakiś czas moczyć w zimnej wodzie. Podajemy z marynowanym imbirem i ulubionym sosem (u mnie mayo-sriracha i słodko-ostry). Dobrym dodatkiem do sushi jest także wasabi lub sos sojowy.