Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe sushi nie jest trudne, a robienie go daje sporo radości. Dziś wersja z krewetkami w tempurze i warzywami.
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 56
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 90
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5951
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 56
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 90
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5951
Składniki
Ryż płuczemy w wodzie, aż będzie ona czysta. Można zalać ryż na pół godziny przed gotowaniem, ale nie jest to konieczne. Odlewamy całą wodę. Teraz zalewamy świeżą wodą w stosunku 1:1 do ryżu. Gotujemy, nie mieszamy. Od momentu wrzenia wody, gotujemy na małym ogniu jeszcze 10 minut. Zdejmujemy z ognia i trzymamy jeszcze 15 minut pod przykryciem. Teraz ryż będzie miał odpowiednią konsystencję. Po schłodzeniu dodajemy zaprawę. Można dać większą ilość - najlepiej próbować, aby uzyskać smak, jaki nam odpowiada. Krewetki czyścimy i obieramy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Tempurę mieszamy z odrobiną soli i pieprzu. Dodajemy zimną wodą, po trochę, aby uzyskać dość gęste ciasto. Zamaczamy krewetki i wkładamy do nagrzanego oleju. Smażymy około 4 minuty, aż ładnie się zarumienią. Odkładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Na macie bambusowej układamy nori, błyszczącą stroną do dołu. Mokrymi dłońmi nakładamy ryż, pozostawiając wolny jeden koniec (jak na zdjęciu). Na ryż dajemy trochę majonezu, krewetki, kanpyo i pokrojone w paski warzywa. Zawijamy rolkę, korzystając z maty. Lekko dociskamy i rolujemy całość, aby dobrze się trzymała.
Gotowe sushi kroimy na kawałki, często wycierając nóż. Podajemy z marynowanym imbirem i sosem sojowym, słodko-ostrym lub, jak u mnie, sriracha mayo.