Futo maki i nigri sushi

Futo maki i nigri sushi
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Kiedyś, może byliśmy u niewłaściwego źródła, skosztowaliśmy sushi i tak przez kilka lat nie lubiliśmy. Jakieś pół roku temu, nasz pogląd diametralnie zmienił się o 180°. Po prostu sushi to nie potrawa, to serce podane na talerzu. Tak jak w dobrych, polskich restauracjach. Dzisiaj postanowiliśmy „ulepić” je we własnej kuchni. I wiecie co, to nie jest takie trudne. A jakie pyszne. Fakt, troszkę czasu zajmuje…jednak efekt powali was i waszych gości. Najwięcej czasu zajmuje przygotowanie samego ryżu. Jednak w tym czasie możecie chlastać dodatki. Jest kilka podstawowych rodzajów sushi. Dzisiaj przedstawimy wam dwa. Od czegoś zacząć trzeba ;)

Składniki

  • 250 g ryżu do sushi
  • 2 łyżeczki serka chrzanowego
  • 100 g wędzonego łososia
  • 1/4 papryki czerwonej
  • 1 kawałek ogórka szklarniowego
  • 100 g plastrów wędzonego halibuta
  • 2 paluszki surimi
  • 3 liście nori
  • 50 ml sosu do sushi
  • 2 łyżki wasabi
  • 50 ml sosu sojowego
  • 1 mały słoiczek marynowanego imbiru

Przygotowanie

  1. Ryż zalewamy zimną wodą, energicznie ręką mieszamy, przecedzamy.
    Ponownie zalewamy zimną wodą, przecedzamy (kilkukrotnie).
    Ostatnim razem zalewamy wodą, odstawiamy na 30 min. Odcedzamy.
    Ponownie zalewamy wodą, 1 cm powyżej poziomu ryżu.
    Zagotowujemy (bez przykrycia), zmniejszamy płomień i gotujemy pod przykryciem przez kwadrans (pokrywki nie podnosimy).
    Ryż pod przykryciem odstawiamy na 20 minut.
    Po tym czasie dodajemy sos do sushi (opcjonalnie 6 łyżek octu ryżowego wymieszanego z 3 łyżeczkami cukru-płaskie- plus dwie płaskie łyżeczki soli). Co jakiś czas mieszamy przez 20 do momentu całkowitego schłodzenia.


    Ogórek obieramy, usuwamy nasiona, kroimy w paski.
    Łososia i paprykę kroimy w paski. Rybę na troszkę większe.


    Listek nori rozwijamy, cienko kładziemy ryż (około 1 cm od góry zostawiamy bez ryżu). 2 cm z dołu ryż cienko smarujemy serkiem, układamy kawałki łososia i ogórek. Zawijamy, kroimy na kawałki.
    Listek nori rozwijamy, cienko kładziemy ryż (około 1 cm od góry zostawiamy bez ryżu). Układamy kawałki łososia i paprykę. Zawijamy, kroimy na kawałki.
    Listek nori rozwijamy, cienko kładziemy ryż (około 1 cm od góry zostawiamy bez ryżu). Układamy paluszki surimi, ogórek i paprykę. Zawijamy, kroimy na kawałki.
    Z ryżu formujemy łódeczki, płaskie od spodu, wierzch smarujemy wasali. Układamy plastry wędzonego halibuta.




    Całość podajemy z marynowanym imbirem, sosem sojowym i wasabi.

Komentarze do przepisu (3)

Futka 08 maja
Futo maki :D Jak ja lubię tą nazwę :) Pysznie się prezentują :)
GREGORHSPEED 09 maja
:D
Fram 10 maja
Hesus... Moja ulubiona suszarnia zamknięta, a ten tu takie foty wrzuca... Bezlitośnie... ;-)
Składniki
  • 250 g ryżu do sushi
  • 2 łyżeczki serka chrzanowego
  • 100 g wędzonego łososia
  • 1/4 papryki czerwonej
  • 1 kawałek ogórka szklarniowego
  • 100 g plastrów wędzonego halibuta
  • 2 paluszki surimi
  • 3 liście nori
  • 50 ml sosu do sushi
  • 2 łyżki wasabi
  • 50 ml sosu sojowego
  • 1 mały słoiczek marynowanego imbiru
Składniki