Frytki z awokado

Frytki z awokado
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: konhambos
Frytki z warzyw sa nie tylko bardzo smaczne, ale i duzo zdrowsze, jesli upieczemy je w piekarniku, zamiast smazyc w duzej ilosci tluszczu. Do moich ulubionych naleza frytki z awokado. W ciagu pól godziny mozna przygotowac bardzo smaczna przekaske.

Składniki

  • 3 awokado (dojrzałe, ale niezbyt miękkie)
  • 2 jajka
  • 100 g bułki tartej lub panko
  • 100 g mąki
  • sól, pieprz
  • mieszanka przypraw ( sól morska, cukier trzcinowy, słodka papryka, mąka musztardowa, czarny pieprz, cebula, czosnek, wędzona pap

Przygotowanie

  1. Wydrazyc polówki awokado ze skórki i usunac pestke.
    Polówki awokado pociac na cztery podluzne czesci o mniej wiecej tej samej szerokosci. Przygotowac panierke:
    - make zmieszana z 2 lyzkami mieszanki przypraw
    - jajka
    - panko lub bulke tarta (opcjonalnie zmieszana z odrobina mieszanki przypraw.
    Przed panierowaniem kawalki awokado lekko posolic, obtoczyc w mace, jajku i panierce, nastepnie ulozyc na blasze wylozonej ewentualnie papierem do pieczenia. Piec w temp. 220° C ok. 18 minut, po 9 minutach przekrecic na druga strone.

  2. Gdy frytki nabiora zlotego koloru wyjac z piekarnika, odczekac 3-4 minuty i podawac z sosem lub dipem.

Komentarze do przepisu (6)

Obserwator 28 maja
Wow
BEATA1978 29 maja
Apetyczna przekąska :)
Maudie 29 maja
Wspaniała przekąska,super pomysł:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 3 awokado (dojrzałe, ale niezbyt miękkie)
  • 2 jajka
  • 100 g bułki tartej lub panko
  • 100 g mąki
  • sól, pieprz
  • mieszanka przypraw ( sól morska, cukier trzcinowy, słodka papryka, mąka musztardowa, czarny pieprz, cebula, czosnek, wędzona pap
Składniki