Francuskie sakiewki z camembertem i żurawiną

Francuskie sakiewki z camembertem i żurawiną
> 1-2 os.
> 30 min
średnie
przystępne
Pyszne sakiewki z ciasta francuskiego z żurawiną i serem camembert.

Składniki

  • ciasto francuskie, 1 szt
  • żurawina suszona, 50 g
  • ser camembert, 1 szt
  • cukier, 1 łyżka
  • czerwone wino, 100 ml
  • żółtko, 1 sztuka

Przygotowanie

  1. Żurawinę wrzucamy do ok. 100 ml wody. Dodajemy wino i cukier. Gotujemy ok. 10 minut. Odstawiamy z ognia i blendujemy na dżem ( nie musi byc całkiem gładki! ).

  2. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty ( takie by spokojnie zmieściła się połówka sera ).Ser kroimy na 4 części.Układamy po 2 na cieście francuskim.

  3. Przykrywamy masą żurawinową.Składamy boki do środka.Robimy " sakiewkę "( by nam się nie rozpadała można ją związac lub spiąc wykałaczką).

  4. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Układamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na ok. 25 - 30 min / 180C. Zajadamy ciepłe!

Składniki
  • ciasto francuskie, 1 szt
  • żurawina suszona, 50 g
  • ser camembert, 1 szt
  • cukier, 1 łyżka
  • czerwone wino, 100 ml
  • żółtko, 1 sztuka
Składniki