Francuski "pieróg"

Przepis dnia 2010-01-07
Francuski pieróg
> 1-2 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: beeata
Obiad typu "coś z niczego "

Składniki

Przygotowanie

  1. Skrzydełka z kurczaka, po ugotowaniu w rosole, obieramy z kości i skóry.

  2. Na patelni, rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekaną cebulę, i czosnek. Dodajemy pomidory i pokrojoną paprykę. Dusimy. Dodajemy do smaku sól,pieprz, chilli, paprykę ostrą.

  3. Dodajemy obrane mięsko. Wszystko razem mieszamy.

  4. Ciasto francuskie troszke rozwałkować, obcinamy dwa takie same prostokąty, na jednym kładziemy farsz tak aby zostawić 1cm wolnego brzegu, drugi prostokąt nacinamy na środku, przykrywamy pierwszy prostokąt i zlepiamy brzegi .

  5. Tak przygotowany "pieróg" smarujemy jajkiem i wsadzamy do piekarnika na 15 min w 210 stopni celcjusza.

  6. Z jednego ciasta wychodzą dwa takie pierogi, ale można robić wielkość i kształt dowolnie.

  7. Przepis wziął mi się bo nie wiedziałam co zrobić z mięskiem z rosołu. Wyszło smacznie :)

Komentarze do przepisu (6)

nika195 05 stycznia 2010
Fajny przepis :) Mam podobny problem z mięskiem- na pewno wypróbuję ;) Do ulubionych :D POZDRAWIAM!!!
Konto usunięte 05 stycznia 2010
Uwielbiam takie rzeczy :)
annawk 06 stycznia 2010
pyszne , robię podobne wariacje na temat ciasta francuskiego
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki