Francuska tarta z brokułami i serem

Francuska tarta z brokułami i serem
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Ellie
Pyszna i lekka tarta z brokułami, pomidorkami oraz serem Camembert na francuskim cieście.

Składniki

  • opakowanie świeżego ciasta francuskiego (ok. 275 g)
  • brokuł
  • pomidorki koktajlowe
  • 3 jajka
  • mały jogurt naturalny
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • 100 g sera z białą pleśnią
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Brokuła podzielić na różyczki i ugotować al dente na parze lub w lekko osolonej wodzie. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę. Podsmażyć na maśle, posolić i odstawić. Formę do tarty natłuścić, oprószyć bułką tartą, a następnie wyłożyć ciastem. Dno nakłuć widelcem,a następnie podpiec w piekarniku przez ok. 10 min. Jajka roztrzepać z jogurtem, cebulą, czosnkiem oraz przyprawami. Na podpieczonym spodzie wyłożyć różyczki brokułów i kawałki sera. Zalać całość masą jajeczno-jogurtową. Na koniec ułożyć kawałki pomidorków pokrojonych w ćwiartki. Piec przez ok. 25 minut. Ostudzić.

Komentarze do przepisu (2)

GREGORHSPEED 01 lipca 2015
Pysznie wygląda <3
Izabela87 11 lipca 2015
Przepyszna :))
Składniki
  • opakowanie świeżego ciasta francuskiego (ok. 275 g)
  • brokuł
  • pomidorki koktajlowe
  • 3 jajka
  • mały jogurt naturalny
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • 100 g sera z białą pleśnią
  • sól i pieprz
Składniki