Francuska przekąska z bakłażanem

Francuska przekąska z bakłażanem
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Pyszna i łatwa w przygotowaniu.

Składniki

  • mały bakłażan
  • płat ciasta francuskiego
  • 100 g boczku surowego
  • cebula
  • 50 g ryżu
  • jajko
  • sól ,pieprz
  • tłuszcz do foremek
  • żółtko
  • 1/2 pęczka koperku

Przygotowanie

  1. Boczek kroimy w kostkę ,podsmażamy na suchej patelni. Gdy tłuszcz się wytopi dodajemy posiekaną cebulę ,smażymy do zeszklenia. Do całości dodajemy ugotowany ryż ,jako ,posiekany koperek i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Ścianki foremek do zapiekania smarujemy tłuszczem i wykładamy ciastem francuskim. Na dno dajemy plaster oprószonego solą bakłażana. Na to dajemy farsz ryżowy i przykrywamy ciastem francuskim. Wierzch każdej przekąski smarujemy żółtkiem. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez około 30 min.

Komentarze do przepisu (4)

monikagotuje 24 września 2014
Bardzo ciekawy pomysł na bakłażana,muszę kiedyś zrobić;)
Ewaaa 24 września 2014
nieźle napakowane sakiewki ! :)
Futka 24 września 2014
Wypasiona przekąska - pyszna! :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mały bakłażan
  • płat ciasta francuskiego
  • 100 g boczku surowego
  • cebula
  • 50 g ryżu
  • jajko
  • sól ,pieprz
  • tłuszcz do foremek
  • żółtko
  • 1/2 pęczka koperku
Składniki