Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
danie z lubelszczyzny - może być jako przystawka lub zamiast zupy albo przekąska na ciepło. W sam raz jak robisz przegląd lodówki po imprezie i masz dużo skrawków różnych wędlin - chociaż możesz też zrobić z surowego mięsa typu szynka, karkówka
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 106
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 14320
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 43
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 44
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 140
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 204
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 106
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 14320
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 43
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 44
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 140
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 204
Składniki
Przygotowanie mięsiwa w dwóch opcjach: a) kupione świeże mięso pokrój na słupki - a'la frytki lub b) zrób przegląd lodówki i przeznacz na ten cel "podwiędniętą" wędlinę :) Następnie: 1. Podsmaż na patelni cebulę skrojoną wcześniej w wiórki 2. Podsmaż jedną z opcji mięsiewa opisanych na wstępie 3. Identycznie podsmaż kiełbasę i boczek tez pokrajane w słupki (kiełbasa ewentualnie w plasterku albo połówki plasterków)
Wszystkie podsmażone produkty wrzuć do rondla i zalej bulionem (ew. użyj kostek rosołowych - najlepiej wołowych żeby zaostrzyć smak), dodaj ziele, liść laurowy, pieprz ziarnisty i duś ok. 10 min (jeżeli używasz surowego mięsa to odpowiednio dużej żeby było miękkie). W trakcie duszenia dodawaj resztę przypraw - uważaj na pieprz cayenne - im dłużej będzie się gotować tym bardziej będzie ostrrrre :D
Po uduszeniu dodaj: - koncentrat pomidorowy - przygotuj i dodaj zasmażkę aby zagęścić potrawę (lub oprósz mąką) - zapraw śmietaną (do niewielkiej ilości śmietany dodawaj łyżką gorący sos ciagle mieszając i dopiero tak "zahartowaną" śmietanę przelej do rondla). Zasmażka i śmietana (w przeciwieństwie do pieprzu cayenne) bardzo łagodzi smak potrawy wiec dodawaj ich według własnego uznania :) Opcja z pieczarkami: jeżeli lubisz pieczarki lub masz mało mięsiwa możesz dodać pieczarki, które należy wczesnej pokrajać w grube paski lub ćwiartki i udusić. Można analogicznie do pieczarek dodać paprykę ale osobiście odradzam bo pójdziemy z potrawą w stronę leczo a to inna bajka :)
Na koniec dodajemy pokarane w słupki kiszone ogórki (pokrój trochę drobniej niż mięso). Jeżeli potrawa jest mało kwaśna możesz bezpośrednio do sosu dodać troszkę "soku z ogórków" - uważaj żeby zbyt nie rozwodnić sosu. Konsystencją potrawa powinna przypominać rozrzedzony gulasz :D a w smaku powinna być pikantno-kwaśna. Wyśmienita potrawa jako gorąca przekąska na imprezę a jeszcze lepsza na kaca hehehe :)
ps. jak juz ustąpi kac nie zapomnij napisać komentarza jak smakowało :D