Focaccia z suszonymi pomidorami

Focaccia z suszonymi pomidorami
> 5-6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
Rodzaj włoskiego pieczywa podawanego jako przystawka przed daniem głównym lub na śniadanie.

Składniki

Przygotowanie

  1. Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy zakwas, mieszamy i odstawiamy na 10 min. Dodajemy resztę składników, mieszamy lub miksujemy, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne, będzie się kleić. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia, na 2 godz., lub do podwojenia objętości. Wyłożyć na naoliwiony blat, wyrobić dłońmi nasmarowanymi oliwą. Ciasto rozpłaszczyć złożyć na trzy, jak list. Ułożyć w foremce wyłożonej pergaminem, złożeniem do dołu. Rozpłaszczyć dłońmi, by ciasto wypełniło foremkę. Posmarować oliwą z oliwek lub olejem z suszonych pomidorów. Na wierzchu ułożyć suszone pomidorki, nie odciskać z nich nadmiaru oliwy, posypać ziołami.

  2. Odstawiamy w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia, ciasto ma podwoić objętość. Piec w 210st.C, przez ok. 40min. Ja piekłam na kwadratowej mniejszej blaszce , jeśli chcesz mieć niską to wystaryczy upiec ją na zwykłej blaszce do ciast. Focaccia świetnie smakuje sama z masłem, oliwą z oliwek, różnymi pastami, nawet sama ze sobą jest smaczna :D

Składniki
Składniki