Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 16-03-2020
Chrupiący włoski chlebek z pysznymi dodatkami.
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1050
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 98
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1050
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 98
Składniki
W ciepłej wodzie z cukrem rozpuszczamy drożdże i odstawiamy na 5 minut. Potem mieszamy z mąką, oliwą i solą. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce, przykryte bawełnianą ściereczką, na godzinę do wyrośnięcia. Po godzinie przekładamy ciasto do blachy (standardowej na ciasto) i palcem robimy wgłębienia. Do tych czynności najlepiej nasmarować ręce oliwą. Na cieście wykładamy pokrojone oliwki i suszone pomidory, posypujemy całość solą gruboziarnistą. Odstawiamy jeszcze na pół godziny. Pieczemy w 220 stopniach 25 minut. Ciasto powinno się zarumienić. Najsmaczniejsze jest na świeżo maczane w oliwie lub dobrym oleju.