Focaccia z oliwkami i suszonymi pomidorami

Przepis dnia 2020-03-16
Focaccia z oliwkami i suszonymi pomidorami
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Chrupiący włoski chlebek z pysznymi dodatkami.

Składniki

  • Ciasto:
  • Mąka pszenna - 350g
  • Woda - 190ml
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Cukier - 2 łyżeczki
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • Drożdże świeże - 10g
  • Na górę:
  • Oliwki zielone - 15szt
  • Suszone pomidory z oleju - 2 duże plastry
  • Sól gruboziarnista - 1 łyżka

Przygotowanie

  1. W ciepłej wodzie z cukrem rozpuszczamy drożdże i odstawiamy na 5 minut. Potem mieszamy z mąką, oliwą i solą. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce, przykryte bawełnianą ściereczką, na godzinę do wyrośnięcia.

    Po godzinie przekładamy ciasto do blachy (standardowej na ciasto) i palcem robimy wgłębienia. Do tych czynności najlepiej nasmarować ręce oliwą.
    Na cieście wykładamy pokrojone oliwki i suszone pomidory, posypujemy całość solą gruboziarnistą.
    Odstawiamy jeszcze na pół godziny.

    Pieczemy w 220 stopniach 25 minut. Ciasto powinno się zarumienić.

    Najsmaczniejsze jest na świeżo maczane w oliwie lub dobrym oleju.

Komentarze do przepisu (1)

Docherro 27 lutego
Pycha:)
Składniki
  • Ciasto:
  • Mąka pszenna - 350g
  • Woda - 190ml
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Cukier - 2 łyżeczki
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • Drożdże świeże - 10g
  • Na górę:
  • Oliwki zielone - 15szt
  • Suszone pomidory z oleju - 2 duże plastry
  • Sól gruboziarnista - 1 łyżka
Składniki