Focaccia - Radosna

Focaccia - Radosna
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Ewusssia
A wszystko przez szparagi....i pomidorki i oliwki ...

Składniki

  • 300 g mąki (u mnie pszenna pełnoziarnista )
  • 200 g wody
  • 12 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 20 g oliwy z oliwek + oliwa na ręce
  • Dodatki – pomidorki,żółty ser, szparagi, oliwki, cebula, świeże zioła, czarnuszka, sezam…

Przygotowanie

  1. Do miski wlewamy wodę, mieszamy z drożdżami i cukrem, odstawiamy na 10 minut. Dodajemy przesianą mąkę, oliwę i sól. Wyrabiamy na gładkie i elastyczne ciasto.Odstawiamy na minimum 2 godziny.Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, formujemy placek dłońmi posmarowanymi obficie oliwą. Palcami robimy dołki na całej powierzchni ciasta, rozkładamy pomidorki koktajlowe, krążki cebuli,oliwki,ser bardzo drobno pokrojony,zioła i ewentualnie inne ulubione dodatki. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na około 30 minut.
    Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220°C. Focaccię tuż przed pieczeniem skrapiamy oliwą i pieczemy około 20 minut.

Składniki
  • 300 g mąki (u mnie pszenna pełnoziarnista )
  • 200 g wody
  • 12 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 20 g oliwy z oliwek + oliwa na ręce
  • Dodatki – pomidorki,żółty ser, szparagi, oliwki, cebula, świeże zioła, czarnuszka, sezam…
Składniki