Focaccia

Focaccia
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: figg
Znalazłam ten przepis jakiś rok temu i żałuję że piekę ją tak rzadko. Doskonałe, delikatne pieczywo może być jako dodatek do potraw na ciepło jak również pieczone z dodatkami smakuje rewelacyjnie :-)))

Składniki

  • Maka typ550 32dag
  • Ciepła woda 200ml.
  • Drożdże świeże 12gram
  • Sól 1łyżeczka
  • Cukier 1/2łyżeczki
  • Oliwa z oliwek 2łyżki + 5łyżek
  • Cebula 1 średnia
  • Oliwki zielone

Przygotowanie

  1. Do 200ml ciepłej ale nie gorącej wody dodajemy połowę mąki, łyżeczkę soli, 1/2łyzeczki cukru i dwie łyżki oliwy z oliwek. Musimy to rozmieszać. Drożdże rozpuszczamy w 3łyzkach ciepłej wody a następnie dodajemy je do ciasta. Wyrabiamy je 10minut dodając stopniowo drugą połowę mąki.
    Ciasto powinno być nieco kleiste. Tak wyrobione ciasto należy przykryć ściereczką i odstawić na 15minut w ciepłym miejscu.
    Na blaszkę wlewamy 4łyżki oliwy obtaczamy w nim ciasto i odstawiamy na godzinę w to samo ciepłe miejsce.
    Po tym czasie ciasto rozprowadzamy palcami na blaszce. Polać łyżką oliwy i łyżką ciepłej wody naciskając palcami i tworząc w cieście zagłębienia. Układamy wybrane składniki u mnie pół ciasta z cebulka pokrojoną w piórka a pół obłożone zielonymi oliwkami. Odstawiamy je ponownie na godzinę.

  2. Możemy również obłożyć ją suszonymi pomidorami lub do ciasta dodać zmiażdżone ziarna pieprzu jak radzi autorka jednego z blogów.
    Po godzinie wkładamy focaccię do piekarnika rozgrzanego do 240stopni i pieczemy ją około 15minut.

Komentarze do przepisu (7)

Obserwator 08 lutego 2014
Coś dla mnie , uwielbiam oliwki. Świetny przepis.
GREGORHSPEED 08 lutego 2014
Polecam! Pyszne! :)
Ewcik 08 lutego 2014
Od tygodnia szukam przepisu na dobra focaccie,no i prosze doczekalam sie!!!Zapowiada sie wysmienicie.Pozdrawiam... Czytaj całość »
Od tygodnia szukam przepisu na dobra focaccie,no i prosze doczekalam sie!!!Zapowiada sie wysmienicie.Pozdrawiam serdecznie.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Maka typ550 32dag
  • Ciepła woda 200ml.
  • Drożdże świeże 12gram
  • Sól 1łyżeczka
  • Cukier 1/2łyżeczki
  • Oliwa z oliwek 2łyżki + 5łyżek
  • Cebula 1 średnia
  • Oliwki zielone
Składniki