Figi zapiekane

Figi zapiekane
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: catha
Polecam przepyszną przystawkę- zapiekane figi z serem pleśniowym, otulone szynką szwarcwaldzką, posypane orzechami i rukolą. Robi się je błyskawicznie, równie szybko znikają:)

Składniki

  • 4 dojrzałe figi
  • 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej
  • kawałek sera z niebieską pleśnią (do pokruszenia)
  • ser pleśniowy camembert (okrągły- pół opakowania)
  • kilka orzechów do posypania
  • garść rukoli

Przygotowanie

  1. Dojrzałe figi umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, naciąć na krzyż, lekko rozchylić. Do środka każdej figi włożyć pokruszony ser z niebieską pleśnią, kawałek sera camembert, owinąć figę plastrem szynki szwarcwaldzkiej i spiąć szpatułką (wykałaczką).

  2. Do nagrzanego do 180 st. piekarnika włożyć figi i zapiekać około 5 minut (szynka powinna się zarumienić,ser zacząć rozpuszczać).

  3. Figi posypać rukolą i orzechami (położyłam też po 1 czerwonej porzeczce, ale to już tylko dla przełamania koloru:)
    Podawać gorące. Polecam!

Składniki
  • 4 dojrzałe figi
  • 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej
  • kawałek sera z niebieską pleśnią (do pokruszenia)
  • ser pleśniowy camembert (okrągły- pół opakowania)
  • kilka orzechów do posypania
  • garść rukoli
Składniki