Faszerowane ziemniaki z piekarnika

Faszerowane ziemniaki z piekarnika
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Pieczone ziemniaki faszerowane smażonymi pieczarkami z cebulką i porem, wymieszanymi z żółtym serem to doskonały pomysł na przystawkę na każdą imprezę czy święta. Bardzo fajnie wyglądają i świetnie smakują. Będą również doskonałym dodatkiem do mięsa czy ryby na obiad. W większej ilości podane na przykład z sosem czosnkowym mogą też stanowić odrębny, samodzielny posiłek.

Składniki

  • kilka średniej wielkości ziemniaków
  • ok. 200g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • kawałek pora
  • ok. 50g żółtego sera
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Ziemniaki (najlepiej podobnej wielkości) wyszorowałam i razem ze skórką ugotowałam w wodzie. Nie muszą być dogotowane na 100%. Po ugotowaniu ziemniaki odcedziłam i ostudziłam. Każdego ziemniaka przekroiłam wzdłuż na dwie połówki. Z każdej połówki wydrążyłam łyżeczką środek ziemniaka i odłożyłam go bo będzie jeszcze potrzebny. Cebulę obrałam i pokroiłam w drobną kostkę. Zeszkliłam ją na oleju i dodałam do niej pokrojonego drobno pora. Pieczarki obrałam i starłam na tarce na grubych oczkach. Dodałam je do cebuli i pora. Przesmażyłam chwilę i doprawiłam solą, pieprzem i majerankiem. Farsz pieczarkowy ostudziłam i wymieszałam z wydrążonym miąższem z ziemniaków i startym drobno na tarce żółtym serem. Tak przygotowanym farszem napełniłam przygotowane wcześniej ziemniaki. Nafaszerowane ziemniaki ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam w piekarniku przez ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Ziemniaki podałam na gorąco.

Składniki
  • kilka średniej wielkości ziemniaków
  • ok. 200g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • kawałek pora
  • ok. 50g żółtego sera
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • olej do smażenia
Składniki