Faszerowane jajka z wędzonym łososiem

Faszerowane jajka z wędzonym łososiem
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Ja dziś postanowiłam zrobić jajka faszerowane serkiem śmietankowym ziołowym kanapkowym i udekorować je wędzonym łososiem. Do tego dodałam odrobinę posiekanego koperku i wyszła bardzo smaczna przekąska czy też propozycja śniadaniowa/kolacyjna.

Składniki

  • 5 jaj
  • połowa serka śmietankowego z ziołami typu Almette czyli ok. 80g
  • kilka gałązek natki koperku
  • sól, pieprz czarny mielony
  • ok.60g wędzonego łososia w plasterkach lub w ścinkach
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 10 kulek groszku konserwowego

Przygotowanie

  1. Jajka włożyłam do rondla i zagotowałam. Dodałam płaską łyżeczkę soli żeby łupinki ładnie odchodziły i gotowałam ok. 10 minut. Po ugotowaniu jajka od razu odcedziłam i zalałam zimną wodą. W tej wodzie zostawiłam jajka do wystudzenia. Gdy jajka ostygły obrałam je z łupinek. Każde jajko przekroiłam na pół i wyjęłam żółtka. Żółtka wrzuciłam do miseczki. Dodałam do nich serek almette i majonez, doprawiłam odrobiną soli i pieprzu i zblendowałam na jednolitą pastę. Koperek posiekałam. Połowę koperku wrzuciłam do pasty z żółtek i dokładnie wymieszałam, a pozostałą część pozostawiłam do dekoracji. Pastę z żółtek i serka przełożyłam do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i taką pastą wypełniłam zagłębienia w białkach po żółtkach. Plasterki łososia podzieliłam na mniejsze kawałki. Z tych kawałków formowałam coś na kształt różyczek i utykałam je w paście. W środek każdej różyczki łososiowej włożyłam jedno ziarnko groszku konserwowego. Jajka oprószyłam pieprzem i posypałam resztą posiekanego koperku. Można też użyć do dekoracji szczypiorku.

Komentarze do przepisu (4)

slodkisentyment 27 kwietnia
Wyglądają bardzo apetycznie. Zjadłabym :)
WanilioweImprowizacje 27 kwietnia
dzikęuję
Nevermore 27 kwietnia
BAJECZKA :) To zawsze się sprawdza, mniami :D
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 5 jaj
  • połowa serka śmietankowego z ziołami typu Almette czyli ok. 80g
  • kilka gałązek natki koperku
  • sól, pieprz czarny mielony
  • ok.60g wędzonego łososia w plasterkach lub w ścinkach
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 10 kulek groszku konserwowego
Składniki