Faszerowane jajka w kształcie borowików.

Faszerowane jajka w kształcie borowików.
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: danutast1
Takie jajka na pewno zachwycą każdego. Nie tylko pięknie wyglądają, ale również pysznie smakują.

Składniki

  • 6 jajek
  • 2 łyżeczki tartego chrzanu
  • 1/2 płaskiej łyżeczki cukru
  • 2 torebki dobrej herbaty
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka śmietany 18 %

Przygotowanie

  1. Jajka ugotować na twardo. Obrać i odkroić 1/3 od dołu. Delikatnie wyjąc żółtka.

  2. Zaparzyć mocną herbatę. Do esencji włożyć odcięte białka i gotować na małym ogniu 10 min.

  3. Żółtka, chrzan, cukier i śmietanę utrzeć na gładką masę. Przyprawić solą i pieprzem

  4. Masą chrzanową wypełnić jajka zostawiając trochę do wypełnienia kapeluszy (ciemnych części ).

  5. Formujemy grzybki. Jajka ustawić farszem do dołu. Do ciemnych części nakładać niewielką ilość farszu i nałożyć na białą część lekko dociskając. Jajka można faszerować nie tylko chrzanem , także szynką, pieczarkami, rzodkiewką co kto lubi.
    Życzę smacznego :)

Komentarze do przepisu (2)

grazka950 09 kwietnia 2017
super!w pierwszej chwili myślałam,że te kapelusiki są polane czekoladą :)
danutast1 10 kwietnia 2017
Dziękuję, naprawdę polecam, jajka wyglądają bardzo efektownie :)
Składniki
  • 6 jajek
  • 2 łyżeczki tartego chrzanu
  • 1/2 płaskiej łyżeczki cukru
  • 2 torebki dobrej herbaty
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka śmietany 18 %
Składniki