Faszerowane jajka na ostro

Przepis dnia 2013-02-09
Faszerowane jajka na ostro
> 3-4 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: irma
Na śniadanie, ostatki,Wielkanoc i na każdą inną okazję.

Składniki

  • 4 jajka
  • 2 plasterki szynki wędzonej
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki pikantnego ketchupu
  • 2 łyżki majonezu Kieleckiego
  • szczypta imbiru ok.1/3 łyżrczki
  • 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
  • sól, pieprz , ostra czerwona papryka w proszku do smaku

Przygotowanie

  1. Ugotowane i wystudzone jajka obrać, przekroić wzdłuż na pół i delikatnie wyjąć żółtka.

  2. Żółtka, olej,1 łyżkę ketchupu, dobrze rozetrzeć, dodać sól, pieprz , ostrą paprykę /nieco więcej, aby farsz był pikantny/ , posiekany szczypior i drobno pokrojoną szynkę.Wszystko wymieszać na jednolitą masę i napełnić nią białka jaj. Ułożyć na talerzyku, np, na sałacie. Gdyby farsz był za suchy trzeba dodać ketchupu.

  3. Do jajek robimy sosik Majonez wymieszać z resztą ketchupu , dodać posiekane orzechy i szczyptę imbiru.Postawić w osobnym naczyniu. Każdą połówkę jajka polewać pysznym sosikiem. SMACZNEGO!

Komentarze do przepisu (12)

Konto usunięte 06 lutego 2013
Irmo, sliczności, pyszności, zabieram przepis i stawiam 5 :*
irma 06 lutego 2013
Dzięki Capri i polecam :-)
Konto usunięte 06 lutego 2013
Jajek faszerowanych nie robiłam a Twoje Irmo wyglądają apetycznie do ulubionych sobie zabieram:-))) 5
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 4 jajka
  • 2 plasterki szynki wędzonej
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki pikantnego ketchupu
  • 2 łyżki majonezu Kieleckiego
  • szczypta imbiru ok.1/3 łyżrczki
  • 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
  • sól, pieprz , ostra czerwona papryka w proszku do smaku
Składniki