Faszerowane cukinie

Faszerowane cukinie
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Sezon w pełni, trzeba korzystać, więc najwyższy czas na doskonałą przekąskę z cukinii. Tak przygotowana przekąska jest bardzo smaczna, faszerowana kurczakiem i warzywami z aromatyczna przyprawą curry. Pełna witamin, chrupiąca, zachwyci swoim smakiem nawet najbardziej wybredne podniebienia.

Składniki

  • 4 cukinie
  • 1 pojedynczy filet z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • 3 ogórki konserwowe
  • 15 dag sera żółtego
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • 1 łyżka przyprawy curry

Przygotowanie

  1. 1. Cukinie myjemy, kroimy wzdłuż na połowę, wyjmujemy łyżeczką miąższ ze środka, robiąc podłużny otwór. Cukinie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

  2. 2. Mięso myjemy, osuszamy, usuwamy błonki i kroimy w drobną kostkę.
    3. Cebulę, czosnek obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju.
    4. Do cebuli dodajemy mięso, doprawiamy solą oraz przyprawą curry.

  3. 5. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona, drobno kroimy i przekładamy do mięsa.
    6. Ogórki również drobno kroimy i łączymy z mięsem.
    7. Gdy farsz mięsno warzywny jest już dobry, łączymy z startym na tarce o dużych oczach żółtym serem.

  4. 8. Następnie nakładamy w każdy otwór cukinii i pieczemy w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180°C.

  5. 9. Danie gotowe.
    10. Smacznego.

Komentarze do przepisu (8)

Nevermore 30 sierpnia 2021
Super żarełko, zwłaszcza ze swoimi cukiniami :)
Może nie 1:1, ale coś podobnego też robimy, pycha :)
KulinarnaChwila 31 sierpnia 2021
Gdzie Ty byłeś jak Ciebie nie było :)))?
Nevermore 31 sierpnia 2021
Małe wakacje były, trzeba było naładować akumulatory przed jesiennymi zbiorami na działkach :D
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 4 cukinie
  • 1 pojedynczy filet z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • 3 ogórki konserwowe
  • 15 dag sera żółtego
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • 1 łyżka przyprawy curry
Składniki