Faszerowane bakłażany

Faszerowane bakłażany
> 1-2 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Tosca
Smaczna i zdrowa potrawa sezonowa. :)

Składniki

  • świeże bakłażany, 2 szt
  • mięso mielone (ja uzywam wieprzowego), 0,5 kg
  • świeże pomidory, 2 szt
  • papryka, 1 szt (mała)
  • zielenina (natka pietruszki, bazylia, ew. kolendra), spora garść
  • pieprz, sól, papryka ostra w proszku, tymianek, szczypta cukru, ew. oregano (ale ylko szczypta), do smaku
  • oliwa, do podsmazenia mięsa
  • cebula, 1 szt
  • ser (mozarella i żółty), na wierzch

Przygotowanie

  1. Bakłazany umyć, przekroić na pół wzdłuż, wydrążyć. Wydrążony miąższ pokroić w kostkę, posolić. Posolić także wydrążone bakłażany (sól usuwa goryczkę).

  2. Następnie podsmażyć mięso, dodać posiekana cebulkę, a gdy sie zeszkli, miąższ bakłażana, wcześniej dokładnie wypłukany z soli, następnie pokrojoną w kostke papryke i pomidory (oczywiście bez skórki). Przyprawić wg uznania, dodać posiekana zieleninę.

  3. Dokładnie wypłukać wydrążone bakłażany. Faszerować, obłożyć serem i zapiekać ok 20 - 30 minut, w zależności od wielkości i grubości (trochę miąższu zostawiamy) bakłażanów. Smacznego!

Komentarze do przepisu (13)

Sugarspice 23 września 2009
wygladaja bosko :)
maciejkakor 23 września 2009
ja zapiekam w brytfance i podlewam oliwą z oliwek i sokiem pomidorowym,wychodzi pyszny sosik, a do dania... Czytaj całość »
ja zapiekam w brytfance i podlewam oliwą z oliwek i sokiem pomidorowym,wychodzi pyszny sosik, a do dania obowiązkowo czerwone wytrawne wino, i bakłażany nie 2 ale 4. Pozdrowienia !
Tosca 23 września 2009
Na 2 osoby raczej 2 powinny wystarczyć... Przynajmniej u nas wystarcza, nie byłabym w stanie zjeść więcej...... Czytaj całość »
Na 2 osoby raczej 2 powinny wystarczyć... Przynajmniej u nas wystarcza, nie byłabym w stanie zjeść więcej... Ale to zalezy od potrzeb konsumującego...
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • świeże bakłażany, 2 szt
  • mięso mielone (ja uzywam wieprzowego), 0,5 kg
  • świeże pomidory, 2 szt
  • papryka, 1 szt (mała)
  • zielenina (natka pietruszki, bazylia, ew. kolendra), spora garść
  • pieprz, sól, papryka ostra w proszku, tymianek, szczypta cukru, ew. oregano (ale ylko szczypta), do smaku
  • oliwa, do podsmazenia mięsa
  • cebula, 1 szt
  • ser (mozarella i żółty), na wierzch
Składniki