Faszerowana papryka

Faszerowana papryka
> 5-6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: kotek78
Pyszne,kolorowe i pożywne.

Składniki

  • 5 papryk mogą być czerwone,pomarańczowe i zielone
  • 2 torebki ryżu ugotowane na sypko
  • ok.0,5 kg.mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 1 marchewkę
  • 10 dkg. pieczarek
  • przyprawy: kucharek,pieprz,majeranek,bazylia
  • 1 mały przecier pomidorowy
  • 20 dkg. sera żółtego startego

Przygotowanie

  1. Odciąć końcówkę papryki wraz z ogonkiem,tak by można było ją nafaszerować,odcięte talarki papryki oczyścić z nasion i ogonka wymyć i pokroić w paski. Papryki oczyścić z nasion i sparzyć wrzątkiem.

  2. Mięso mielone zesmażyć na odrobinie oleju co jakiś czas mieszając by się nie spaliło i rozdrabniać w trakcie smażenia by kawałki usmażonego mięsa nie były duże. Usmażone mięso (oczywiście bez wytopionego tłuszczu) przełożyć do miski z ryżem ugotowanym na sypko .

  3. Cebulę pokroić w kostkę. Jedną cebulę użyjemy do farszu a drugą do sosu pomidorowego. Pokrojoną jedną cebulę zeszklić na oleju. Po czym odłożyć do miski z mięsem.

  4. Marchewkę oczyścić i umyć,zetrzeć na tarce do jarzyn i blanszować na tłuszczu po cebuli. Jak już merchewka będzie gotowa to dodać do miski farszem.

  5. Pieczarki oczyścić,umyć i pokroić w półplasterki. Lekko zesmażyć je na oleju i dodać do farszu.

  6. Pokrojone paseczki papryk zblanszować na oleju i dodać do farszu.

  7. Przygotować sos pomidorowy: do szklanki przegotowanej wody dodać przecier pomidorowy, liść laurowy, ziele angielskie, kucharek, pieprz, bazylię i cebulkę,wlać to do naczynia zaroodpornego.

  8. Do farszu wsypać połowę startego sera żółtego i przyprawić według swojego smaku kucharkiem lub solą,pieprzem,majerankiem. Nafaszerować spażone papryki i poukładać je w żaroodpornym naczyniu. Papryki posypać resztą sera żółtego i przykryć pokrywką naczynia żaroodpornego.

  9. Włożyć do zimnego piekarnika i nastawić na 200 stopni i piec je ok.1 godz.

Komentarze do przepisu (3)

karinaa 26 maja 2011
jejeus ja ja to uwielbiam...mniam
JolantaNikita 08 sierpnia 2012
pyszne danie tylko długo się robi, ale warto
kotek78 08 sierpnia 2012
dziękuję za miłe komentarze, tym farszem (można dodać też inne składniki) faszeruję cukinię.
Składniki
  • 5 papryk mogą być czerwone,pomarańczowe i zielone
  • 2 torebki ryżu ugotowane na sypko
  • ok.0,5 kg.mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 1 marchewkę
  • 10 dkg. pieczarek
  • przyprawy: kucharek,pieprz,majeranek,bazylia
  • 1 mały przecier pomidorowy
  • 20 dkg. sera żółtego startego
Składniki