Fasolowa tesciowej

Fasolowa tesciowej
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: camellia
pozywna ...idealna na mrozne dni

Składniki

  • 1 szklanka bialej fasoli wymoczonej przez cala noc z dodatkiem sody
  • 1 biala cebula drobno poszatkowana
  • 3 lodygi selera naciowego,oczyszczonego ze skorki i drobno skrojonego w kostke
  • 1 czerwona papryka pokrojona w kostke
  • 3 marchewki pokrojone w kostke(ja ja najpierw gotuje,po ugotowaniu lepiej sie kroi)
  • kawalek selera korzennego(ugotowac w calosci)
  • oliwa z oliwek
  • przyprawa kucharek(smak lata),pieprz czarny swiezo zmielony
  • 1 lyzka przecieru pomidorowego
  • mozna dodac odrobine cukru(wedlug uznania)
  • nac pietruszki

Przygotowanie

  1. zagotowac fasole w niewielkiej ilosci wody tak aby powstal mus...odcedzic

  2. w garnku podsmazyc cebule,selera i papryke(na oliwie z oliwek)...dodac fasole i pozostale warzywa,przecier i przyprawe kucharek

  3. gotuje tak dlugo,az fasola jest miekka (niektora rozgotuje sie i w ten sposob zagesci nasza zupe),selera  korzennego zetrzec na tartce

  4. doprawiamy sola,pieprzem i natka pietruszki,mozna dodac papryczke chili

  5. do zupy mozna podac solone ryby typu anszujki,kanapki z tarama...smacznego!

Komentarze do przepisu (5)

koko6 23 września 2010
A w jakim celu dodawana jest SODA---chemia w zupie,nie brzmi to smacznie.Pozdrawiam.
camellia 23 września 2010
soda jest po to,aby fasola byla bardziej miekka...a jezeli przeczytasz dokladniej przepis,to sie dowiesz,ze fasola... Czytaj całość »
soda jest po to,aby fasola byla bardziej miekka...a jezeli przeczytasz dokladniej przepis,to sie dowiesz,ze fasola byla odgotowana a woda wyrzucona...biedne te nasze ciasta,sama chemia!
margo21 23 września 2010
przepis super , bardzo pożywny w sam raz dla moich wegetarian .pozdrawiam
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 szklanka bialej fasoli wymoczonej przez cala noc z dodatkiem sody
  • 1 biala cebula drobno poszatkowana
  • 3 lodygi selera naciowego,oczyszczonego ze skorki i drobno skrojonego w kostke
  • 1 czerwona papryka pokrojona w kostke
  • 3 marchewki pokrojone w kostke(ja ja najpierw gotuje,po ugotowaniu lepiej sie kroi)
  • kawalek selera korzennego(ugotowac w calosci)
  • oliwa z oliwek
  • przyprawa kucharek(smak lata),pieprz czarny swiezo zmielony
  • 1 lyzka przecieru pomidorowego
  • mozna dodac odrobine cukru(wedlug uznania)
  • nac pietruszki
Składniki