Fasolowa mojej mamy

Fasolowa mojej mamy
> 5-6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: ilia
Prosta zupa dla fasolowych smakoszy wg przepisu mojej mamy :)

Składniki

  • czerwona lub kolorowa fasolka, 500 g
  • Boczek wędzony, 400 g
  • marchewka, pietruszka, cebula, po 1 szt.
  • seler, mały kawałek
  • majeranek, pieprz, sól, do smaku

Przygotowanie

  1. Fasolę namocz dzień wcześniej. Kiedy już się namoczy odlej wodę i zalej ją raz jeszcze, gotuj do miękkości, pod koniec soląc odrobinę.

  2. Obierz i opłucz jarzyny i ugotuj na nich bulion, dodając kawałeczek boczku.

  3. Pozostały boczek pokrój w kostkę i obsmaż na złoto na patelni. Ugotowany w rosołku boczek również pokrój w kostkę. Do ugotowanego rosołku dodaj miękką już fasolę, razem z wodą, w której się gotowała. Dodaj boczek i gotuj przez chwilę, dopraw pieprzem, ew. solą i dużą ilością majeranku. Podawaj ze świeżym pieczywem. Smacznego! Marzec 2010r.

Składniki
  • czerwona lub kolorowa fasolka, 500 g
  • Boczek wędzony, 400 g
  • marchewka, pietruszka, cebula, po 1 szt.
  • seler, mały kawałek
  • majeranek, pieprz, sól, do smaku
Składniki