Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Młoda fasolka szparagowa podana z bułką tartą i masełkiem to doskonały dodatek do letniego obiadu, ale może też być daniem samodzielnym, ponieważ jest bardzo sycąca. Latem, w upały lepsza od schabowego, a jej przyrządzenie trwa kilka minut i gotowe.
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Składniki
Fasolkę myjemy i odcinamy końce z obu stron. Następnie większe strączki przekrawamy na pół. Gotowe strączki przekładamy do garnka, zalewamy wodą. Garnek przykrywamy pokrywką, wstawiamy na duży ogień. Kiedy woda zacznie się gotować dodajemy łyżeczkę soli i zmniejszamy moc palnika do takiej, by fasolka tylko lekko się gotowała. Fasolka ma się nadal gotować pod przykryciem. Można dodać do gotującej się fasolki łyżeczkę cukru, by wyostrzyć jej smak. My czasami też tak robimy z fasolką, kalafiorem i brokułami. Fasolka szparagowa młoda ugotuje się znacznie szybciej niż stara, a żółta trochę szybciej niż zielona, dlatego też, by była chrupka, a nie rozgotowana gotujemy ją do 10 minut, licząc od momentu zagotowania. Fasolkę idealnie ugotowaną wykładamy na durszlak umieszczony w komorze zlewu i krótko przelewamy ją zimną wodą. Zatrzymamy w ten sposób proces gotowania.
Na suchą patelnię wsypujemy bułkę tartą, wstawiamy patelnię na kuchenkę i na małym ogniu rumienimy bułkę, stale mieszając. Kiedy będzie już złocista dorzucamy do niej masło i zestawiamy z ognia
Do tak przygotowanej bułki tartej z masłem dorzucamy fasolkę i obtaczamy ją dobrze podgrzewając przez chwilę jednocześnie. Fasolka szparagowa gotowa!