Fasola po włosku

Fasola po włosku
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: fafiatko
Po Świętach proponuję bezmięsną potrawę! Wiadomo, ze fasola najlepsza jest po bretońsku ale ta lekka wersja też jest smaczna.

Przygotowanie

  1. Fasolę namoczyłam na noc- około 20 dag. Ugotowałam ją do miękkości. ta była spora i zajęło to 1,5 h.
    Selera pokroiłam w kawałeczki, cebulę w piórka a czosnek rozgniotłam nożem i poszatkowałam. Całość podsmażyłam na oliwie- bez pośpiechu.

  2. Pomidory nacięłam i zalałam wrzątkiem na 40s. Przy nacięciach skórka będzie się odchylać- oznaka, ze skórka jest dobrze sparzona. Jest też łatwiej ściągnąć taką skórkę nawet bez użycia noża.
    Pomidory obrałam posiekałam w kostkę i dodałam na patelnię. Smażyłam, aż pomidory lekko się rozpadną a warzywa nie będą już twarde.

  3. Dodałam fasolkę do sosu, podsmażałam jeszcze trochę aby smaki się przegryzły. Doprawiłam solą i odrobiną oregano.

  4. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (29)

Dariusz-D 06 kwietnia
Super!
Ja używam fasoli z puszki , bo fajnie ugotowana , a zalewa fajnie zagęszcza potrawa :-)
ErJot 06 kwietnia
Apetyczny pomysł na fasolę, którą uwielbiam w chyba każdym wydaniu:)
KulinarnaChwila 07 kwietnia
Super pomysł, pyszotka:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki