Falafle z ciecierzycy

Przepis dnia 2018-12-07
Falafle z ciecierzycy
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Falafele z ciecierzycy idealnie się sprawdzą właśnie w takie dni kiedy warzywa są jedynym czego nam potrzeba :)

Składniki

  • 300 g ciecierzycy gotowanej
  • 5 płaskich łyżek mąki kukurydzianej
  • Kmin rzymski mielony pół łyżeczki
  • Papryka słodka mielona pół łyżeczki
  • Cebula szalotka
  • Ząbek czosnku
  • Sól do smaku
  • Koper połowa pęczka
  • 1 łyżka oliwy + oliwa do smażenia
  • Łyżka masła

Przygotowanie

  1. Na patelni rozgrzej oliwę – dodaj poszatkowaną w drobną kostkę szalotkę, podsmaż (zeszklij)

  2. Dodaj do cebuli ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz po połowie łyżeczki kminu i papryki. Przesmaż około 2 min.

  3. Ciecierzycę odsącz z zalewy, przekłóż do naczynia miksującego. Dołóż przesmażoną szalotkę z czosnkiem i przyprawami.

  4. Posól do smaku i zmiksuj na gładką masę. Do masy wsyp mąkę, łyżkę oliwy i posiekany koper. Dokładnie wymieszaj.

  5. Z powstałej masy uformuj falafele. Smaż około 5 minut na stronę na rozgrzanej oliwie z łyżką masła.

Składniki
  • 300 g ciecierzycy gotowanej
  • 5 płaskich łyżek mąki kukurydzianej
  • Kmin rzymski mielony pół łyżeczki
  • Papryka słodka mielona pół łyżeczki
  • Cebula szalotka
  • Ząbek czosnku
  • Sól do smaku
  • Koper połowa pęczka
  • 1 łyżka oliwy + oliwa do smażenia
  • Łyżka masła
Składniki