Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowsza alternatywa dla wszelkich fast-food''ów...
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 65
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 181
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 227
Młoda kapusta jest bardzo delikatna, jak sałata. Polecam.
Odsłon: 413
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 65
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 181
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 227
Młoda kapusta jest bardzo delikatna, jak sałata. Polecam.
Odsłon: 413
Składniki
Ciecierzycę zalać w misce zimną wodą, moczyć min. 12h. Namoczoną ugotować w tej samej wodzie do miękkości, ok. 1h. Odcedzić, pozostawić do wystygnięcia.
Ugotowaną ciecierzycę, cebulę, czosnek, świeże zioła oraz nasiona kolendry zmielić w blenderze na gładką masę, ew. utrzeć w misce/moździerzu. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, kmin, sól, pieprz do smaku, dokładnie wymieszać. Przykryć, wstawić do lodówki na min. 2h.
Ze schłodzonej masy formować niewielkie kulki, lekko spłaszczyć (ja korzystam z dwóch łyżek stołowych, tworząc tzw. łezki). Smażyć na głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor (ok. 5min). Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.
Podawać wedle uznania: z sałatą, pommidorami, hummusem, sosem tahini, pomidorowych lub jogurtowym, chlebem pita bądź innym pieczywem. Smacznego!