Ekspresowe śliwki w boczku - pyszna imprezowa przystawka

Ekspresowe  śliwki w boczku - pyszna imprezowa przystawka
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: kuchnia-izy
Boczek i śliwki to połączenie nie dla wszystkich oczywiste, ale po pierwszym kęsie nawet niezdecydowani biorą już udział w wyścigu po kolejny kawałek ;-)

Składniki

  • Boczek w plastrach 200 g
  • Śliwki suszone 200 g
  • Wykałaczki

Przygotowanie

  1. Na brzegu każdego plastra boczku układamy po dwie śliwki.

  2. Zwijamy ciasno, tak, żeby boczek z każdej strony owinął śliwkę.

  3. Zabezpieczamy przekąskę dwiema wykałaczkami na ukos.

  4. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

  5. Blaszkę wkładamy do nienagrzanego piekarnika, ustawiamy temp. na 200 stopni i pieczemy 30 minut. Po tym czasie wykładamy nasze cudeńka do miseczki wyciągając z każdej śliwki po jednej wykałaczce.

  6. I gotowe! ;-)

Komentarze do przepisu (2)

Nevermore 27 listopada 2017
Wyglądają trochę, jak stworki z Matrixa, ale chyba nie czynią takiego spustoszeni w organizmie xD

Tak już na... Czytaj całość »
Wyglądają trochę, jak stworki z Matrixa, ale chyba nie czynią takiego spustoszeni w organizmie xD

Tak już na poważnie, to pychotka ... nawet, jakby miały zaszkodzić, to warto ;)
embepe13 16 kwietnia 2019
Polecam do środka w miejsce pestki, kawałek orzecha - u mnie włoski. Jeszcze pyszniejsze :)
Składniki
  • Boczek w plastrach 200 g
  • Śliwki suszone 200 g
  • Wykałaczki
Składniki