ekspresowe domowe bułeczki

ekspresowe domowe bułeczki
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Polecam ekspresowe domowe bułeczki! Nie trzeba robić zaczynu! :) Smak wspaniały i bez żadnych sztucznych dodatków. ZAPRASZAM TAKŻE NA MOJEGO BLOGA: www.pudeleczkoczekoladek.blogspot.com

Składniki

Przygotowanie

  1. Do dużej miski wlewam mleko i dodaję drożdże. Następnie dodaję mąkę, oliwę z oliwek, sól i pieprz.

  2. Wyrabiam ciasto na jednolitą masę i formuję „kulkę”.

  3. Miskę przykrywam ściereczką i odstawiam do ciepłego miejsca na ok. 1 godzinę.

  4. Po godzinie formuję kuleczki. Nacinam nożykiem krzyżyk na każdej bułeczce i układam na blaszce wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia

  5. Tak uformowane bułeczki przykrywam ściereczką i jeszcze na ok. 30 minut odstawiam w ciepłe miejsce. Nagrzewam piekarnik do temperatury 210 stopni, wkładam blaszkę z bułeczkami na około 15 minut, następnie zmniejszam temperaturę do 180 stopni i piekę je jeszcze około 30 minut.

Komentarze do przepisu (4)

omarka 01 lutego 2013
wyglądają smakowicie, dodaje do ulubionych
irma 01 lutego 2013
Takie bułeczki z radością się zjada, piękne.
Monik2124 19 lutego 2013
Ile tych bułeczek z podanych proporcji wychodzi?
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki