Dyniowo-paprykowa

Przepis dnia 2011-09-25
Dyniowo-paprykowa
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: annawk
sezonowo.... znaczy pysznie

Składniki

  • 1 kg obranej i wydrążonej dyni
  • 3 papryki czerwone średnie
  • 1/2 główki czosnku
  • papryka ostra, sól, pieprz, majeranek,rozmaryn
  • 2-3 łyżki oliwy
  • ewentualnie mąka do zagęszczenia
  • 2 l bulionu drobiowego

Przygotowanie

  1. Dynię pokrojoną na kawałki wielkości średniego ziemniaka), paprykę wydrążoną i przekrojoną na pół (położyć skórą do góry) i nieobrany czosnek - wszystko ułożyć na blasze i wysmarować pędzelkiem oliwą, oprószyć solą i papryka. . Piec do zrumienienia ( ok.40 min, 180 st- papryka może się przyzelić)

  2. Wszystkie składniki ( czosnek wycisnąć z łupiny a z papryk usunąć skórę ) zmiksować na gładko blenderem i doprawić do smaku. Zupę zagotować ewentualnie zagęszczając mąką rozprowadzoną w odrobinie zimnej wody.

  3. Tę sycącą zupkę można zajadać z pieczywem - najlepiej z grzankami czosnkowymi . Pycha , polecam i życzę smacznego dyniowego ...

Komentarze do przepisu (5)

amidalla 22 września 2011
5 ode mnie
biancorossa 23 września 2011
Uwielbiam zupy z dyni..na piątkę
antena28 23 września 2011
Fajne zdjęcie ,zawartość pewnie też niczego sobie!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 kg obranej i wydrążonej dyni
  • 3 papryki czerwone średnie
  • 1/2 główki czosnku
  • papryka ostra, sól, pieprz, majeranek,rozmaryn
  • 2-3 łyżki oliwy
  • ewentualnie mąka do zagęszczenia
  • 2 l bulionu drobiowego
Składniki