drożdżówki z jabłkami

drożdżówki z jabłkami
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
coś do kawki :)

Składniki

  • mąka, 1/2 kg
  • cukier, 2 łyżki
  • drożdże, 50 g
  • mleko, 1 szklanka
  • cukier waniliowy, 1 łyżeczka
  • jajka, 2 sztuki
  • kopiasta łyżka masła
  • kruszonka: 100g mąki, 50 g cukru, 50 g masła zagnieść

Przygotowanie

  1. Masło roztopić. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 2 łyżkami cukru, pokruszonymi drożdżami i paroma łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15min.

  2. Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać cukier waniliowy, jajka i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy ciasto. Podczas wyrabiania dodać płynny tłuszcz i dalej wyrabiać. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  3. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je na stolnicę posypaną mąką i rozwałkować na grubość ok. 2 cm. Z ciasta wykrawamy krążki. Krążki ułożyć w odstępach na blaszkach wyłożonych papier do pieczenia. Pozostawić na 15 min., aby podrosły. Ciasto posmarować rozkłóconym jajkiem. Na każdym krążku układać obrane połówki jabłek, posypać cynamonem i kruszonką. Piec z nagrzanym piekarniku ok. 20 min. w temperaturze 180°C.

Komentarze do przepisu (4)

Konto usunięte 03 stycznia 2013
takie drożdżówki to moja największa słabość :))
renka 03 stycznia 2013
Niebo e gębie i do tego szklanka zimnego mleka - pycha
Konto usunięte 03 stycznia 2013
Nigdy nie robiłam,ale czas nadrobić zaległości - twoje wyglądają bardzo smakowicie.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mąka, 1/2 kg
  • cukier, 2 łyżki
  • drożdże, 50 g
  • mleko, 1 szklanka
  • cukier waniliowy, 1 łyżeczka
  • jajka, 2 sztuki
  • kopiasta łyżka masła
  • kruszonka: 100g mąki, 50 g cukru, 50 g masła zagnieść
Składniki