Drożdżówki z jabłkami

Drożdżówki z jabłkami
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Ciepłe drożdżówki z jabłkami smakują rewelacyjnie. Ciasto jest miękkie, puszyste i po brzegi wypełnione nadzieniem. Więcej na blogu www.smacznebodomowe.pl

Składniki

  • Ciasto: 500 gramów mąki pszennej
  • 150 gramów ciepłego mleka
  • 100 gramów miękkiego masła
  • 2 łyżki cukru
  • 7 gramów suchych drożdży
  • 2 jajka
  • Nadzienie: 5 dużych jabłek (po obraniu około 600 gramów)
  • 2 łyżki syropu daktylowego lub cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/3 szklanki wody

Przygotowanie

  1. Nadzienie:

    • Jabłka kroimy w kostkę i przekładamy do garnka, dodajemy wode, cynamon, syrop daktylowy lub cukier
    • Gotujemy mieszając na średniej mocy przez 10-15 minut(bez przykrycia)

  2. Ciasto:

    • Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misie robota planetarnego i wyrabiamy za pomocą mieszadła typu hak około 15 minut na niskich obrotach
    • Ciasto można również wyrabiać ręcznie do momentu aż przestanie kleić się do rąk
    • Ciasto odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia
    • Po tym czasie ciasto wyrabiamy jeszcze przez chwilę
    • Ciasto dzielimy na kilka porcji i każdą z nich wałkujemy na kształt prostokąta
    • Następnie wycinamy mniejsze prostokąty i nacinamy jak na zdjęciu
    • Na prostokąty nakładamy nadzienie i zawijamy
    • Przed pieczeniem można posmarować bułeczki roztrzepanym jajkiem żeby miały bardziej złocisty kolor
    • Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (bez termo obiegu, na środkowym poziomie piekarnika)

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 02 grudnia 2021
Pyszności :)
Składniki
  • Ciasto: 500 gramów mąki pszennej
  • 150 gramów ciepłego mleka
  • 100 gramów miękkiego masła
  • 2 łyżki cukru
  • 7 gramów suchych drożdży
  • 2 jajka
  • Nadzienie: 5 dużych jabłek (po obraniu około 600 gramów)
  • 2 łyżki syropu daktylowego lub cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/3 szklanki wody
Składniki