Drożdżowiec z pikantnym nadzieniem.

Drożdżowiec z pikantnym nadzieniem.
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: EwwRaa
...łatwy w wykonaniu,a przy tym niekonwencjonalny placek drożdżowy z pikantnym nadzieniem :) ... przepis dedykuję czterem moim koleżankom,które połakomiły się na .. zdjęcie :)))

Składniki

  • CIASTO:
  • mąka, 0,5 kg
  • masło, 125 dkg
  • ciepłe mleko, 1 szklanka
  • drożdże, 5 dkg
  • jajko, 1
  • żółtko, 1
  • cukier, 2 łyżki
  • wegeta,przyprawa do pizzy, po 1 łyżeczce
  • biały pieprz,zioła prowansalskie,czosnek granulowany,słodka papryka, po 1/2 łyżeczki
  • FARSZ:
  • mielona łopatka (lub karczek), 0,5 kg
  • pory (pokrojone w półplasterki), 2 duże
  • pieczarki (pokrojone w plasterki), 0,5 kg
  • żółty ser, 30 dkg
  • Natka pietruszki, pęczek
  • dowolny sos pomidorowy do pizzy lub ketchup, ok. 2 łyżki
  • czosnek, 2 ząbki
  • cukier,przyprawa do grilla,przyprawa do szaszłyków,przyprawa do dań greckich,słodka papryka, po 1 łyżeczce
  • majeranek, 1,5 łyżeczki
  • wegeta,czarny pieprz, do smaku

Przygotowanie

  1. Ciasto:

  2. z drożdży,odrobiny mąki,cukru i 1/3 szkl. ciepłego mleka zrobić zaczyn i poczekać,aż wyrośnie,masło roztopić;

  3. z zaczynu i reszty składników wyrobić ciasto - odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia,kiedy wyrośnie jeszcze raz wyrobić,jeżeli jest zbyt rzadkie,podsypać odrobiną mąki i zostawić do ponownego wyrośnięcia.

  4. Farsz:

  5. mięso doprawić wszystkimi przyprawami (oprócz cukru) i usmażyć na rumiano z łyżką oleju,przełożyć do miski i wymieszać z połową startego,żółtego sera;

  6. por pokroić w półkrążki i wrzucić na tą samą patelnię z łyżką margaryny i dodać cukier,kiedy się zeszkli doprawić wegetą i pieprzem do smaku,zdjąć z patelni do osobnej miseczki starając się tłuszcz zostawić na patelni;

  7. pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na tej samej patelni przyprawiając do smaku wegetą (cała woda z pieczarek musi wyparować!) odłożyć do trzeciego naczynia.

  8. Przygotowanie do pieczenia:

  9. wyrośnięte ciasto rozciągnąć na papierze pergaminowym (najlepiej robić to natłuszczonymi dłońmi) do dwukrotnej wielkości blaszki,w której będzie się piec;

  10. na ciasto równo wyłożyć mięso,zostawiając ok dwucentymetrowy margines;

  11. na mięso wyłożyć pieczarki,również zostawiając margines;

  12. na końcu,na długość ciasta,pośrodku wyłożyć por.

  13. Pomagając sobie papierem pergaminowym złożyć dłuższe boki ciasta i skleić je (tak,jak w roladę); przenieść ciasto z papierem do blachy (ja używam takiej do pieczenia ciast - 25x40 cm); górę ciasta nakłuć gęsto szerokim nożem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 45 min (bez termoobiegu!) ,jeśli się zbytnio rumieni,przykryć na trochę papierem pergaminowym;

  14. pod koniec pieczenia posmarować wierzch ciasta cienko ketchupem,albo sosem pomidorowym i posypać resztą startego sera. Podawać na ciepło.

  15. SMACZNEGO!!!

Komentarze do przepisu (11)

sereberko80 29 listopada 2010
ale cudo :-) takiego ciasta drożdżowego jeszcze nie jadłam, rewelacyjny pomysł :-)
irma 29 listopada 2010
To może być bardzo ciekawe w smaku. Przy najbliższej okazji wypróbuję, a naradzie do ulubionych.
wiola1100 29 listopada 2010
to musi być pyszne,rewelacyjny pomysł
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • CIASTO:
  • mąka, 0,5 kg
  • masło, 125 dkg
  • ciepłe mleko, 1 szklanka
  • drożdże, 5 dkg
  • jajko, 1
  • żółtko, 1
  • cukier, 2 łyżki
  • wegeta,przyprawa do pizzy, po 1 łyżeczce
  • biały pieprz,zioła prowansalskie,czosnek granulowany,słodka papryka, po 1/2 łyżeczki
  • FARSZ:
  • mielona łopatka (lub karczek), 0,5 kg
  • pory (pokrojone w półplasterki), 2 duże
  • pieczarki (pokrojone w plasterki), 0,5 kg
  • żółty ser, 30 dkg
  • Natka pietruszki, pęczek
  • dowolny sos pomidorowy do pizzy lub ketchup, ok. 2 łyżki
  • czosnek, 2 ząbki
  • cukier,przyprawa do grilla,przyprawa do szaszłyków,przyprawa do dań greckich,słodka papryka, po 1 łyżeczce
  • majeranek, 1,5 łyżeczki
  • wegeta,czarny pieprz, do smaku
Składniki