Drożdżowe zawijaski

Drożdżowe zawijaski
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Hanix1984
Kolejne z cyklu "Wrzuć co masz do miski, a coś wyjdzie."

Składniki

  • drożdże, pół kostki
  • Mąka pszenna, pół kg
  • żółtka, 2
  • jajko, 2
  • mleko, szklanka
  • masło, 100 g
  • pieczarki, kilka średniej wielkości sztuk
  • cebula, 1 średnia
  • tarty ser, garść
  • słonecznik, wedle uznania
  • orzeszki ziemne, wedle uznania
  • przyprawy, do smaku

Przygotowanie

  1. Drożdże rozetrzyj z łyżka mąki, łyżką cukru i 2 łyżkami ciepłego mleka. Rozczyn zmieszać z mąką, łyżeczką soli, słonecznikiem, posiekanymi orzeszkami, 1 jajkiem, żółtkami. Powoli dodawać ciepłe mleko, aż ciasto zacznie oddstawać od miski. Roztopić tluszcz i połączyć z ciastem, aż całkowicie wchłonie go ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.

  2. Pieczarki i cebulkę posiekać i podsmażyć. Wystudzić i dodać starty ser i pozostałe białka. Oczywiście doprawić solą i pieprzem. Ja do farszu dodałam jeszcze pokrojone pieczone mięso z poprzedniego obiadu, czyli jednym słowem "wrzucajta co chceta" :)

  3. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Formujemy wałeczki ciasta jak na kopytka i zawijamy w precelki, na wierzch dajemy farsz. Smarujemy rozbełtanym żółtkiem i pieczemy na złoty kolor.

Komentarze do przepisu (5)

Konto usunięte 09 marca 2010
Pysznie wyglądają :)
puma86 10 marca 2010
mniam :))
Annuar 10 marca 2010
O, ale bym coś takiego zjadła!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • drożdże, pół kostki
  • Mąka pszenna, pół kg
  • żółtka, 2
  • jajko, 2
  • mleko, szklanka
  • masło, 100 g
  • pieczarki, kilka średniej wielkości sztuk
  • cebula, 1 średnia
  • tarty ser, garść
  • słonecznik, wedle uznania
  • orzeszki ziemne, wedle uznania
  • przyprawy, do smaku
Składniki